Promocija knjige Ni s kućom ni bez kuće u Osijeku

U srijedu 13. travnja 2022. godine u Osijeku je predstavljena knjiga Ni s kućom ni bez kuće. Knjigu u predstavili dr. sc. Dražen Kušen, doc. dr. sc. Hrvoje Mesić, izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević i Ivana Hebrang Grgić, jedna od autorica. 

Radi se o knjizi koja sustavno najprije prikuplja mnoge kockice razasutih zapisa memorije posebne skupine hrvatskih iseljenika, a potom od tih kockica slaže mozaik prepoznatljivog lika nakladničke djelatnosti Hrvata u Novome Zelandu od 1899. u tisku pa sve do 2020. godine u mrežnim objavama… Na primjeru Hrvata na Novom Zelandu i ove vrijedne studije o njihovoj nakladničkoj djelatnosti od doseljenja do danas, možemo zaključiti da je bitno u Domovini i u dijaspori imati identitet u srcu, očuvati identitet u zajednici i afirmirati vrijednost identiteta u politici. Nijedna od te tri komponente ne mogu opstati bez uzajamne sinergije. Kada pada jedna od njih, pada identitet.

Dr. sc. Dražen Kušen

Već sami moto na početku knjige, a radi se o isječku iz pisma Josipa Franića, hrvatskoga iseljenika u Novome Zelandu, u Pučkom listu 1895. godine… najavljuje dualni princip blatne jadnosti i uzvišenosti hrvatskoga useljenika, odnosno pokušaja leta do zvijezda i stropoštavanje u stvarnosti, snagu duha održava svečani titraj težaškoga života i prožetost čežnje o boljim danima i vremenima podno rodnog kraja… Nostalgija izgubljenosti hrvatskoga čovjeka jača krvotok za uspješnim prevladavanjem mraka i dolaskom svijetlih dana – usporednost vjerske nade. 

Doc. dr. sc. Hrvoje Mesić