Objave

4. Hrvatski iseljenički kongres

6. studenoga 2020.

U Zagrebu je 5. i 6. studenoga 2020. održan 4. Hrvatski iseljenički kongres. Na kongresu je održano izlaganje proizašlo iz rada na projektu Hrvatski iseljenički tisak. Autorice su Ivana Hebrang Grgić i Ana Barbarić, a naslov izlaganja je Čuvanje kulturne baštine : novine novozelandskih Hrvata kroz povijest. Na fotografiji: Ana Barbarić, Ivana Hebrang Grgić, Ivana Bačić Serdarević i Drago Šaravanja. Ivana Bačić Serdarević i Drago Šaravanja su književnici koji su dio života proveli u Australiji.

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment

Tekst u časopisu Matica

20. listopada 2020.

U časopisu Matica, kojeg jednom mjesečno objavljuje Hrvatska matica iseljenika, u broju od listopada 2020. godine objavljen je tekst o projektu Hrvatski iseljenički tisak. 

Posted in Australija i Novi Zeland | Komentari isključeni za Tekst u časopisu Matica

Prva digitalizirana knjiga

22. srpnja 2020.

Iako digitalizacija publikacija nije primarni cilj ovoga projekta, u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu nastoji se provesti i digitalizacija odabranih publikacija. Prva publikacija digitalizirana je u srpnju 2020. Riječ je o knjizi Fabijana Lovokovića Hrvatske zajednice u Australiji

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment

Gostovanje u emisiji Globalna Hrvatska

2. srpnja 2020.

U emisiji Globalna Hrvatska (HRT, 1. srpnja 2020.) gostovala je voditeljica projekta Ivana Hebrang Grgić. Tema emisije bila je hrvatski iseljenici i mediji.

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment

Suradnja s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu

6. svibnja 2020.

Suradnici na projektu Hrvatski iseljenički tisak dogovorili su suradnju s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu (NSK). Suglasnost za suradnju potpisala je glavna ravnateljica NSK prof. dr. sc. Ivanka Stričević. Donosimo dio teksta dogovora o suradnji:

U skladu sa svojom zadaćom osiguranja cjelovite zbirke Croatica u svim pojavnim oblicima građe, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu spremna  je surađivati s projektom Hrvatski iseljenički tisak na poslovima iz područja digitalizacije građe u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim propisima te prethodno definiranim kriterijima za digitalizaciju građe u projektu. Knjižnica je spremna ustupiti stručnu i tehničku pomoć za uspostavu digitalne zbirke i trajnu pohranu te softver za izradu virtualne izložbe.

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment

Objava o projektu povodom Noći knjige – Hrvatska matica iseljenika

28. travnja 2020.

Na Facebook stranici Hrvatske matice iseljenika povodom noći knjige 23. travnja 2020. godine objavljena su dvije objave – jedna je preporuka knjiga, a druga je kratak prikaz projekta.

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment

Primjerci novina iz Novog Zelanda u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

14. veljače 2020.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu čuvaju se poneki brojevi novina Zora, Novi svijet (kasnije New World) i Vjesnik. Primjerice, u NSK se čuva 15 brojeva novina Zora koji nisu dostupni u novozelandskim knjižnicama, dok u novozelandskim knjižnicama postoji 36 brojeva istih novina koji nisu dostupni u NSK. Građa je preliminarno pregledana radi pripreme za digitalizaciju.

 

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment

Promocija Hrvatskog iseljeničkog zbornika 2020

13. veljače 2020.

U Hrvatskoj matici iseljenika je 12. veljače 2020. održana promocija Hrvatskog iseljeničkog zbornika 2020. U zborniku je objavljen članak Ivane Hebrang Grgić i Ane Barbarić Virtualna bibliografija periodike iz dijaspore.

 

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment

Sastanci u Sydneyju

11. prosinca 2019.

Za vrijeme boravka u Sydneyju održani su i sastanci s pojedincima koji su kao autor i/ili urednici sudjelovali u objavljivanju knjiga (Slika 1 – pjesnikinja Ana Kumarich). Udruga Croatia House bavi se promicanjem hrvatske kulture i umjetnosti (Slika 2 – Ned Tičić iz udruge Croatia House). S Renatom Dyer, sistemskom knjižničarkom iz Parlamentarne knjižnice te s Jasnom Novak Milić, suradnicom na projektu, održana je radna večera (Slika 3).

Slika 1.

Slika 2.

Slika 3.

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment

Sastanak s generalnim konzulom Republike Hrvatske u Sydneyju

9. prosinca 2019.

Na sastanku s Ivicom Glasnovićem, generalnim konuzlom Republike Hrvatske u Sydneyju, raspravljalo se o projektu, o mogućim kontaktima i budućim planovima.

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment