Objave

Konferencija Migracije i identitet

21. svibnja 2021.

Na konferenciji Migracije i identitet: Kultura, ekonomija, država (2) održanoj u Zagrebu 19. i 20. 5. 2021. godine Ana Barbarić i Ivana Hebrang Grgić su održale izlaganje o autorskom pravu i digitalizaciji knjiga Hrvata u Australiji.

 

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment

Deseti festival hrvatskih digitalizacijskih projekata

12. svibnja 2021.

Na Desetom festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 7. svibnja 2021. godine je održano izlaganje o digitalizaciji publikacija u projektu Hrvatski iseljenički tisak. Program i programska knjižnica dostupni su na mrežnim stranicama festivala.

Posted in Australija i Novi Zeland, Uncategorized | Leave a comment

Pronađene dvije publikacije

12. ožujka 2021.

U istraživanju koje je uključilo pretraživanje gradiva dostupnog u Nacionalnom arhivu Australije u Canberri, pronađene su dvije publikacije za koje se pretpostavljalo da su izgubljene. Riječ je o novinama Iskra i Oganj koje su objavljene najvjerojatnije samo jednom 1933. godine kao zamjena novinama Borba koje su bile zabranjene.

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment

Nove digitalizirane publikacije

28. veljače 2021.

U sklopu projekta, a u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu do veljače 2021. godine je digitalizirano devet publikacija. Sve su dostupne na poveznici na projekt u digitalnoj zbirci NSK te na poveznicama na stranicama projekta.

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment

4. Hrvatski iseljenički kongres

6. studenoga 2020.

U Zagrebu je 5. i 6. studenoga 2020. održan 4. Hrvatski iseljenički kongres. Na kongresu je održano izlaganje proizašlo iz rada na projektu Hrvatski iseljenički tisak. Autorice su Ivana Hebrang Grgić i Ana Barbarić, a naslov izlaganja je Čuvanje kulturne baštine : novine novozelandskih Hrvata kroz povijest. Na fotografiji: Ana Barbarić, Ivana Hebrang Grgić, Ivana Bačić Serdarević i Drago Šaravanja. Ivana Bačić Serdarević i Drago Šaravanja su književnici koji su dio života proveli u Australiji.

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment

Tekst u časopisu Matica

20. listopada 2020.

U časopisu Matica, kojeg jednom mjesečno objavljuje Hrvatska matica iseljenika, u broju od listopada 2020. godine objavljen je tekst o projektu Hrvatski iseljenički tisak. 

Posted in Australija i Novi Zeland | Komentari isključeni za Tekst u časopisu Matica

Prva digitalizirana knjiga

22. srpnja 2020.

Iako digitalizacija publikacija nije primarni cilj ovoga projekta, u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu nastoji se provesti i digitalizacija odabranih publikacija. Prva publikacija digitalizirana je u srpnju 2020. Riječ je o knjizi Fabijana Lovokovića Hrvatske zajednice u Australiji

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment

Gostovanje u emisiji Globalna Hrvatska

2. srpnja 2020.

U emisiji Globalna Hrvatska (HRT, 1. srpnja 2020.) gostovala je voditeljica projekta Ivana Hebrang Grgić. Tema emisije bila je hrvatski iseljenici i mediji.

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment

Suradnja s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu

6. svibnja 2020.

Suradnici na projektu Hrvatski iseljenički tisak dogovorili su suradnju s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu (NSK). Suglasnost za suradnju potpisala je glavna ravnateljica NSK prof. dr. sc. Ivanka Stričević. Donosimo dio teksta dogovora o suradnji:

U skladu sa svojom zadaćom osiguranja cjelovite zbirke Croatica u svim pojavnim oblicima građe, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu spremna  je surađivati s projektom Hrvatski iseljenički tisak na poslovima iz područja digitalizacije građe u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim propisima te prethodno definiranim kriterijima za digitalizaciju građe u projektu. Knjižnica je spremna ustupiti stručnu i tehničku pomoć za uspostavu digitalne zbirke i trajnu pohranu te softver za izradu virtualne izložbe.

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment

Objava o projektu povodom Noći knjige – Hrvatska matica iseljenika

28. travnja 2020.

Na Facebook stranici Hrvatske matice iseljenika povodom noći knjige 23. travnja 2020. godine objavljena su dvije objave – jedna je preporuka knjiga, a druga je kratak prikaz projekta.

Posted in Australija i Novi Zeland | Leave a comment